Fun facts

2020: Corona Felicitatie Dienst
Zoals zo vaak beginnen leuke dingen met een spontaan idee.
Zo ook dit keer, een van de Kromploegers appte het volgende idee

“Liempdse Corona-verjaardags-felicitatiedienst ! Wie doet er mee ? De jarige job kan met naam / adres / dag / tijd aangemeld worden via mail (nog te regelen); de muzikanten die mee doen, zien in een Corona-felicitatiedienst-app-groep waar/wanneer en de eerste twee die zich aanmelden gaan “Lang zal je leven” spelen – geheel Coronatechnisch verantwoord op 1 1/2 meter van elkaar op straat bij de voordeur en met eigen vervoer; meld je aan en ik zet je in de app-groep 🙂 “

En uiteraard werd dit werkelijkheid. Enkele memorabele feitjes
– gestart op 7 april
– jongste gelukkige? 3 jaar
– oudste gelukkige? 88 jaar
– bijzonderen gelegenheden? lintjes voor Koningsdag + huwelijk jubilea
– 100st op zondag 10 mei, estafette met alle deelnemende Kromploegers
– record op 1 dag? 11 stuks met 3 ploegen
– oeps, verkeerde dag? slechts 1 maal
– eerste dag zonder aanmeldingen? maandag 11 mei
– helaas, niemand thuis? 1 maal (netjes aangegeven door de aanvraagster dat deze kans bestond)
– grappige verwarring? op huisnr 3 aanbellen voor een verjaardag van een 15-jarige maar het moest zijn nr 15 voor een 3-jarige
– aanvraag op grote afstand? een van de aanvragen kwam zelfs uit Oostenrijk
eindstand tussenstand: 152x gespeeld
– de Corona Felicitatie Dienst is gestopt op maandag 1 juni om 12.00 uur met het openen van de terressen van Het Wapen van Liempde en De Durpsherberg (waar vanaf dat moment weer genoten kan worden van een heerlijk Kromme Voor van de tap – Met Kromme Voor de Zomer door)
– en weer herstart op 24 december ivm de 2e lockdown
– laatste optreden op 6 april, precies een jaar na de start op 7 april 2020, met een heel speciale versie voor de 9 dagen jonge Jill en trotse ouders Ellen en Mark!
– eindstand: 240x gespeeld

Coolste optreden : -12 gr Celcius
Tijdens de opening van de ijsbaan in het Concordiapark op zaterdag 19 december 2009 was het extreem koud. Diverse activiteiten werden noodgedwongen afgelast, maar de Kromploegers lieten zich niet kisten en hebben met veel moeite de instrumenten warm gehouden en 4 nummers laten horen voordat de trombones niet meer bewogen, de kurken van de saxen bevroren waren en de ventielen van de trompetten en baritons muurvast zaten!

Hotste optreden: 39 gr Celcius
De 2e “Kromploegers on tour” waarbij op 1 zondagmiddag 5 locaties werden verrast op een terrasoptreden compleet met grote vrachtwagen waarin een volledig podium was ingericht werd bijna afgelast vanwege de temperatuur. Maar de heren en vrouwen muzikanten lieten zich niet kennen: met heel veel water drinken lukte het om de tour tot een succesvol einde te brengen.

Hoogtepunt : 2700m op Kaunertal gletsjer
In 2011 waren de Kromploegers uitgenodigd voor een optreden tijdens het Bezirksmusikfest in Kaunertal. Om nog wat extra’s toe te voegen aan dat memorabele weekend gaven ze een optreden op zaterdagmiddag bij het restaurant op de Kaunertal gletsjer op een hoogte van maar liefst 2700 meter. De blaasmuzikanten hadden veeeeel lucht nodig, wat mogelijk niet alleen te wijten was aan de ijle lucht, maar toch ook wel aan de zeer gezellige vrijdagavond…

Grootste publiek : >5000
1 januari 2007 viel de Postcode Kanjer in Liempde. De Kromploegers mochten het massaal uitgelopen Liempdse publiek opwarmen waarbij tijdens het laatste nummer spontaan de Jan Rietman Band mee begon te spelen. Aangezien er ook behoorlijk wat niet-Liempdenaren aanwezig waren, durven wij wel te zeggen dat er meer dan 5000 man/vrouw publiek aanwezig was!

Kleinste publiek : 0
Voor nadere informatie: vraag een van de wat oudere Kromploegers maar naar dit verhaal!

Opgetreden met…

Wat ook echt vet is, is het samen muziek maken met een bekende artiest / band. Het blijft telkens fantastisch voor onze muzikanten als zo’n gelegenheid zich voordoet!

Gepland
… nieuwe plannen worden gesmeed

Historie

2020 2021 – George Baker tijdens Back2TheMusic (Back 2 the Music werd eerst een jaar verzet, daarna twee dagen, maar dat mocht de pret niet drukken. De Kromploegers hebben live de twee mega wereldhits van George Baker begeleid. Op het einde van de set van George Baker braken we samen de tent af met natuurlijk Little Green Bag en Una Paloma Blanca)
2020 2021 – Otto Lagerfett tijdens Traditionaler Oktoberfest DAS LETZTE MAL! (Een ras-echte schlager artiest die al aan vele Oktoberfesten en andere schlager feesten heeft bijgedragen. Gezamenlijk hebben we drie nummers ten gehore gebracht, Fiesta Mexicana, Rosamunde en Du)
2019 – VanVelzen (Na 2 jaar disco / dance tijdens Back 2 the Music, was het tijd voor wat anders. Niemand minder dan VanVelzen, de band rondom Roel van Velzen, kwam naar Liempde! En geheel volgens traditie speelden ze ook een nummer samen met De Kromploegers: de Queen-klassieker Don’t Stop Me Now)
2019 – Dennie Christian (Hij vond het in 2017 al zonde dat hij halsoverkop nog naar een optreden in Rotterdam moest, dus in 2019 was Dennie voor de hele avond vastgelegd in Liempde. Maar liefst 3 nummers zong hij samen met De Kromploegers waaronder een medley die hij al 20 jaar niet meer gedaan had!)
2018 – The Gibson Brothers (Back 2 the Music was het jaar daarvoor op de kaart gezet en ook deze 3 broers wisten de volle tent aan het dansen te krijgen met hun up-tempo discohits, met “Non Stop Dance” gezamenlijk met De Kromploegers als uitsmijter)
2017 – Dennie Christian (voor het 4e Traditionaler Oktoberfest, tevens in het jubileumweekend, werd DE schlagerzanger uitgenodigd en na een optreden waarbij het dak van de tent af ging kwamen De Kromploegers het podium op om gezamenlijk een van zijn vele hits: “Besame Mucho” live uit te voeren)
2017 – The Trammps (50 jaar Kromploegers werd een weekend lang uitbundig gevierd met op vrijdagavond The Trammps die het optreden gezamenlijk met De Kromploegers afsloten met hun enorme discohit: “Disco Inferno”, (burn baby burn…))
2011 – De Deurzakkers (De Kromploegers stonden aan de wieg van hun grootste hit “Zak es lekker door” en in 2011 werd deze gezamenlijk live uitgevoerd)
2010 – Peter Koelewijn (carnaval)
2008 – Peter Koelewijn (streekfestival Het Groene Woud)
2007 – Peter Koelewijn (De Kromploegers sloten jarenlang elk optreden af met “Kom van dat dak af”. Tijdens het 40-jarig jubileum van De Kromploegers kwam Peter Koelewijn als verrassing optreden en natuurlijk werd zijn grootste hit voor een volle tent live gespeeld)

Internationale allure

Naast allerlei superleuke optredens in Nederland hebben De Kromploegers inmiddels ook een aardig lijstje buitenlandse optredens op hun naam staan. Vanwege de afstand zijn deze optredens vaak een onderdeel van een heel feestweekend. Een aantal van de meest recente vind je hieronder:

2019 – Wittlich, Duitsland
2019 – Wittlich & Bombogen, Duitsland
2018 – Wittlich, Duitsland
2013 – Mauren, Liechtenstein
2013 – Wittlich, Duitsland
2011 – Kaunertal, Oostenrijk
2011 – Nancois-sur-Ornain, Frankrijk

2009 – Forbach, Frankrijk
2005 – Nancois-sur-Ornain, Frankrijk
2003 – Forbach, Frankrijk
2002 – Genk, Belgie
2001 – Nancois-sur-Ornain, Frankrijk
2000 – Nancois-sur-Ornain, Frankrijk

Jaren 90 – diverse malen Nancois-sur-Ornain, Lille, Frankrijk
Jaren 80 – diverse malen Nancois-sur-Ornain, Frankrijk
Jaren 70 – Duitsland, Zweden